Kortbane
Kortbanesportens historie
KortbaneløpKortbaneløp er blitt arrangert som fellesstartløp i små ishaller siden slutten av 1800-tallet, primært i Canada og USA. Fremtredende hurtigløpere som Axel Paulsen, Oscar Mathisen og andre deltok i løpet av sine karrierer i kortbaneløp mot lokale spesialister på baner i Nord-Amerika.Konkurranseformen spredte seg gradvis til Europa, Australia og Asia.

Det første ISU-mesterskapet, for kvinner og menn, ble holdt i Solihull i England i 1978, og mesterskapet ble offisielt VM i 1981. Under vinter-OL i Calgary i Canada i 1988 var kortbaneløp demonstrasjonsøvelse, og siden Albertville-OL i Frankrike i 1992 har grenen vært fast på OL-programmet.

Banen er oval, 60 x 30 meter, og måler 111,12 meter i omkrets. Løpene går med fellesstart, ikke i delte baner som de gjør i hurtigløp på skøyter.

Viktige årstall

1978 ISU-mesterskap i kortbaneløp for kvinner og menn i Solihull - offisielt VM fra 1981.

1991 VM for lag i Seoul

1992 Kortbaneløp for kvinner og menn i vinter-OL i Albertville

1994 Junior-VM i kortbaneløp i Seoul

1997 World Cup-serie i kortbaneløp for kvinner og menn

1997 EM i kotbaneløp i Malmø

 

Kortbane i full fremmarsj i Oslo i 2009

Kortbane i Ungdomshallen april 2009

SVING: Mikael Flygind Larsen fører an i short track-trening på Jordal, tett fulgt av Espen Aarnes Hvammen, Dag Erik Kleven og Gisle Tverland. Innenfor går Bjørnar Elgetun og Gisle Elvebakken. De tre sistnevnte er tidligere toppløpere i denne fartsfylte grenen. De tre førstnevnte er hittil mest kjent som topp "langbaneløpere".  (Foto: Sander Hvammen)

Litt undervisning må til - kortbane Ungdomshallen 2009

INSTRUKSJON: Short track-elevene følger med på instruksjonene fra Bjørnar Elgetun, som overtok hovedansvaret for Morten K. Staubo på avslutningsdagen i Ungdomshallen på Jordal. (Foto: Sander Hvammen).

Morten Staubo og Søjve Stoknes - en av de yngste under treningsamlingen KORTBANESJEF: OL-deltaker og tidligere OSK-leder Morten K. Staubo var hovedmannen bak kortbanetreningen under vårisen i Ungdomshallen på Jordal. Her sammen med Sølve Stoknes, som var en av de yngste blant de 20-talls deltakerne.

 

 

 
Verdens mest heldige kortbane vinner
En av de mest minneverdige løpene gjennom tidene i sporten er OL 2002, da australieren Steven Bradbury tok sin olympiske gullmedalje. Her er løpet fra dengang: