Utstillinger i museet
Skøytemuseets samlinger Skøytemuseet består av permanente utstillinger og spesialutstillinger.

De permanente utstillingene er bygget opp rundt premiesamlingene til skøytekongene Axel Paulsen, Oscar Mathisen, Ivar Ballangrud og Hjalmar Andersen.

I tillegg kommer premiesamlingene til de første norske issportsutøverne som tok olympiske medaljer, nemlig kunstløperne Martin Stixrud og paret Alexia og Yngvar Bryn.

Foruten premiesamlingene til disse og andre olympiske mestere og verdensmestere, består de permanente utstillingene av et rikholdig utvalg av skøyter – fra de første eksemplarene av bein til dagens avanserte modeller.

Blant utstillingsobjektene er skøyter som har vært brukt av Axel Paulsen på 1800-tallet og konkurranseskøytene til Oscar Mathisen, nederlenderen Ard Schenk og russeren Jevgenij Grisjin.

De permanente utstillingene inneholder også fotografier av tidenes største skøyteløpere, blant annet med en egen vegg for samtlige vinnere av Oscarstatuetten fra Knut Johannesen i 1959 til Jeremy Wotherspoon i 2008. På veggene er det også et stort antall diplomer for OL-gull, verdensrekorder og æresmedlemskap.

Blant de fornemste objektene er gullmedaljer og andre medaljer fra olympiske leker, verdens- og europamesterskap. Blant disse er OL-gullene til Ivar Ballangrud, Sverre Farstad, Finn Helgesen og Hjalmar Andersen.

Et helt spesielt utstillingsobjekt er en amulett som daværende Dronning Maud forærte Oscar Mathisen dagen før han skulle utkjempe duellen med amerikaneren Bobby MacLean om tittelen profesjonell verdensmester på skøyter i 1924.

Denne amuletten, utformet som en marihøne, må ha bragt lykke. I alle fall vant Oscar duellen på Frogner stadion, til alle nordmenns store glede.

Skøytemuseets permanente utstillinger har også en av landets mest omfattende samlinger av Kongepokaler, gitt under skiftende statsoverhoder som Kong Oscar II, Kong Haakon VII, Kong Olav V og Kong Harald V.

I tillegg kommer et utvalg gedigne og forseggjorte sølvpokaler som har vært satt opp som vandrepremier i forbindelse med landskamper og andre store stevner før og etter forrige årshundreskifte.

Spesialutstillinger har vært arrangerte ved flere anledninger. Den mest omfattende var utstillingen ”Sølvet, æren og isen”, hvor de ovennevnte pokalene dannet hovedinnholdet. I tillegg har det vært holdt spesialutstillinger og –tilstelninger for å markere samarbeid og konkurranse mellom norsk og sovjetisk skøytesport, 100-årsjubileet for unionsoppløsningen i 1905, Oslo Skøiteklubs 140-årsjubileum og 50-årsjubileet for vinter-OL i Oslo i 1952.

Det har også vært holdt spesialtilstelninger for Telenors internasjonale lederutdanning og for naboen Colosseum Parks ”kick off”-arrangement. Dessuten holder Norske Idrettslederveteraner (NIV) jevnlige medlemsmøter med interessante foredrag om mange forskjellige temaer.