Johan Olav Koss gir sin skøytearv til museeet

Johan O. Koss Johann Olav Koss ble møtt med varm applaus og masse spørrelyst da han i Skøytemuseet tirsdag kveld holdt et engasjerende foredrag om sin vei fra håpefull sjuåring på Strømmen stadion til en ikke mindre entusiastisk hoveddrivkraft i den verdensomspennende humanitære organisasjonen Right To Play.

Anledningen var at Johann hadde gitt Skøytemuseet alle sine 35 medaljer fra VM og EM på skøyter, pluss den røde trikoten og overtrekksjakken fra OL i 1994, og et par av sine konkurranseskøyter. Den nye Koss-avdelingen i Skøytemuseet ble offisielt åpnet tirsdag 27 november 2012, med skøytekongen selv til stede.

JOHANN OLAV KOSS 29.10.1968- Strømmen IF (-89), SK-94 (90-)

Johann Olav Koss vant tre gullmedaljer under OL i 1994, etter å ha satt verdensrekorder i alle sine tre seiersløp på 1500 m, 5000 m og 10.000 m i Vikingskipet i Hamar. To år tidligere, under OL i Albertville, tok Koss gull på 1500 m og sølv på 10.000 m. Under VM allround på Valle Hovin i Oslo i 1989 tok han en sensasjonell sølvmedalje på 1500 m, og i Innsbruck året etter vant han sitt første VM av totalt tre. Han gjentok triumfen i Heerenveen i 1991 og i Gøteborg i 1994. Johanns eneste EM-seier kom i Sarajevo i 1991, mens han tok sølv i de tre påfølgende mesterskapene. I 1991 vant han også Verdenscupen sammenlagt både på 1500 m og på langdistansene, mens han vant 1500-metercupen i 1990 og langdistansecupen i 1994. Koss satte ti verdensrekorder på 1500 m, 3000 m, 5000m, 10.000 m og stor firkamp. På 5000 m holdt han rekorden sammenhengende i nesten syv år. Han satte selv fem rekorder på distansen – den første i VM i 1991, og den siste i OL 1994. Under OL i 1994 donerte Koss sine bonuspenger til Olympic Aid. Senere fortsatte han å engasjere seg i dette initiativet, og i 2000 etablerte han Right To Play som en humanitær organisasjon med direkte støtte til lek og idrett for barn og unge.

Johann Olav Koss won three gold medals at the Winter Olympics in 1994, setting world records in all his three winning 1,500 m, 5,000 m and 10,000 m races in the Viking Ship arena in Hamar. Two years earlier, during the Albertville Olympics, Koss won the 1,500 m and gained a silver medal in the 10,000 m race. During the World Championships (WCh) at Valle Hovin in Oslo in 1989, he captured a surprising silver medal on the 1,500 m. In Innsbruck the next year he won his first WCh title, an achievement he repeated in Heerenveen in 1991 and in Gothenburg in 1994. Johann’s only European Championship title was won in Sarajevo in 1991. The same year, he also won the World Cup (WC) overall in the 1,500 m and the long distance competitions, followed by overall WC wins on the 1,500 m in 1990 and on the long distances in 1994. Koss set a total of ten world records. On the 5,000 m distance, he held the record for almost seven years. During the 1994 Olympics, Johann donated his bonus money to the Olympic Aid movement. He went on to be a front figure in this initiative, and in 2000 he established Right To Play as a humanitarian organisation with direct support for sports and play for children and youths.

Johan Olav Koss i Skøytemuseet - tirs 27.november 2012

Randi Thorvaldsen

Ved samme anledning ble også en ny avdeling innviet for premiesamlingen til Randi Thorvaldsen, som var den eneste kvinneløperen som hamlet opp med de sovjetiske løperne i tiåret etter andre verdenskrig. Aud Thorvaldsen, niese av Randi og selv tidligere skøyteløper i deres felles klubb Liv, Hønefoss, var også til stede i Skøytemuseet. Blant de frammøtte var Norges Skøyteforbunds president, Vibecke Sørensen, som i en humørfylt tale takket Koss for alt han har gjort for norsk skøytesport, og for at han og Right To Play nå har et ambisiøst samarbeid fram mot VM på Hamar i februar, og videre.

Hans Trygve Kristiansen

Vibecke, som selv er styremedlem i Skøytemuseet, takket også for Thorvaldsen-familiens bidrag til at norsk kvinnelig skøytesport nå er bedre markert i museet enn tidligere. Blant de frammøtte var Hans Trygve Kristiansen, treneren bak Johann Olav Koss OL-medaljer i 1992 og 1994, og treneren bak Bjørg Eva Jensen OL-gull i 1980. Tilstede var også Laila Andresen, som var hovedleder for skøytelaget i 1994, og som er Johanns nærmeste medarbeider i Right To Play.

Finn Hodt, som var lagleder for både skøytetroppen i 1994, og for en rekke tidligere norske mesterskapslag, var forhindret i å delta, men sendte sine beste hilsener til forsamlingen. En annen godt og vel 90-åring,

Per Jorsett

Per Jorsett, sørget for historisk sus over innvielsene av Koss og Thorvaldsen. Jorsett har møtt, og til dels sett i konkurranse, alle de fem norske skøytekongene før Koss: Axel Paulsen, Oscar Mathisen, Ivar Ballangrud, Hjalmar Andersen og Knut Johannesen.